Вітраж сходової клітки

Вул. П.Дорошенка, 29

1898-1900 pp., архіт. І.Левицький

Псевдовітраж, ансамблевий

Скло, травлення. 11: 147 см

Вітражне полотно розділене віконними рамами на чотири сегменти, з яких збереглися лише два верхніх. Композиційний рисунок одного є дзеркальним відображенням рисунка іншого. Рисунок виконаний на матово-білому тлі. По периметру сегмент оперезаний широкою і вузькою матовими смугами. У правому верхньому куті полотна розташоване невелике коло, від якого донизу в’юнкими, химерно вигнутими лініями опускаються стебла, які, сягаючи нижньої половини полотна, завершуються пуп’янками або трилисниками. Два нижніх кути вітража декоровані однаково (щодо центральної вертикальної осі симетрії) – вигнутими стеблами, листками, які проростають з лівого і правого країв вітража, та квітами трилисника. Кожна деталь рисунка оконтурена тонкою темно-сірою лінією. Примітка. Елементи рисунка цього псевдовітражного полотна, виконаного способом травлення, нагадують композиційний рисунок класичного вітражного вікна в будинку № 9 на вул. Валовій. Вітражі збереглися лише на останньому поверсі кам’яниці.

Мотив стилізованих трилисників на вигнутих стеблах є не лише основою вітражних засклень, а й важливим елементом у творенні рисунка кованих балюстрад уздовж сходового полотна в інтер’єрі будинку. У цьому будинку містилася вітражна майстерня Forter.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.1, спр.3748, арк.15, 20, 33.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 217.