Надбрамний вітраж

Надбрамний вітраж

Вул. П.Дорошенка, 28

1896-1897 pp., архіт. З.Кендзерський; реконстр. сходової клітки у 1922 p. архіт. А.Софер; реконстр. 1935 p., архіт. Й.Торн.

Псевдовітраж, репрезентативний

Прозоре скло, травлення. R 55 см

Вітраж має форму півкола. Вітражами декоровані вікна над вхідною брамою до кам’яниці та над дверима, що ведуть на сходову клітку будинку. Вітражі об’єднані однаковим композиційним рисунком, основним елементом якого є великий картуш, що займає всю площину вітража, залишаючи вільним незначне поле по краях. Вітраж над вхідною брамою виконаний на прозорому склі, по периметру обрамлений широкою матовою смугою. Картуш оздоблений по контуру орнаментом з листків аканта. Нижні кути прозорого тла між картушем і краями вітража наповнені квітами з пагонами та листям. Тло картуша матово-біле. Посередині – напис “ul. Sykstuska, 28”. Вітраж над дверима, що ведуть на сходову клітку, теж виконаний на прозорому склі, лишень тло поза межами картуша є матовим, а всередині картуша – прозоре. Нижні кути вітража та контури картуша оздоблені таким самим орнаментом, як і на попередньому вітражі. На прозорому тлі, у центрі картуша, розташована вузька, розширена доверху, ваза, наповнена півоніями, колосками, травами, дрібними квітами, що звисають з країв.

Примітка. Серед архівних документів будинку на аркуші № 25 знаходиться реклама львівської вітражної майстерні: B.Willer. Wytwórnia Szydłów, tablic i napisów. Zakład trawienia szyb i lakiernia. Lwów, ul. Kopernika, 17 (1935 p.).

Ймовірно, що в цьому році під час реконструкції кам’яниці й були вставлені вітражні оздоби, виконані місцевою вищезгаданою фірмою.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.2, спр.3747, арк.З, 8, 15.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 216.