Вітраж

Вітраж

Вул. Пекарська, 44

Псевдовітраж, репрезентативний

Скло, травлення. 37: 85 см

Вітраж вмонтований у полотнище дверей, прямокутний, видовжений по вертикалі. Площина прозорого скла декорована рапортним сітчастим орнаментом. Рапортом є матовий правильний восьмигранник, у центрі якого – восьмипелюсткова прозора квітка. Від кожної вершини восьмигранника відходять промені, на які нанизані ще три восьмигранники, описані довкола центрального тонкими матовими смугами. В процесі складання рапортного орнаменту між восьмигранниками утворюється простір, заповнений матовим квадратом, посередині якого розташована прозора, восьмипелюсткова маленька квітка.

Примітка. Подібні сітчасті вітражі, схожі на легке біле мереживо, часто є оздобою вхідних чи балконних дверей у кам’яницях міста (вул. Пекарська, 42; вул. Генерала Чупринки, 50; вул. Руська, 20, тощо).

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.2, спр.2312, 2313.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 211.