Вітраж

Вітраж

Вул. Пекарська, 42

1897-1898 pp., архіт. М.Ковальчук

Псввдовітраж, репрезентативний

Скло, матування, травлення. 37: 85 см, фрагмент

Вітраж вмонтований у полотнище дверей, прямокутний, видовжений по вертикалі. Площина матованого скла оздоблена на краях широкою матовою смугою. У середині обрамлення – амфоровидна ваза, оперта на два С-подібних завитки. У вазу поставлені розквітлі півонії, листя і квіти яких утворюють пишний букет. Над квітами розташовані горизонтально два подібних завитки і трилисник між ними, що врівноважує і завершує композицію.

Примітка. Подібне зображення вази на вітражах сходової клітки готелю “Жорж” (пл. А.Міцкевича, 1). Пишні букети у вишуканих вазах вирізняються графікою рисунка, властивою для зрілого періоду сецесії. Ідентичні вітражні вставки декорують двері кам’яниці на вул. Пекарській, 44. Окрім тафель із зображенням вази з квітами полотнище дверей оздоблюють тафлі із сітчастим та фризовим орнаментами.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.2, спр.2312.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 211.