Плафон вітражний

Плафон вітражний

Вул. Пекарська, 11

1911-1912 pp., архіт. А.Піллер

Класичний вітраж, репрезентативний

Металеве обрамлення, моліроване скло. 300: 600 см

Плафон має аркоподібну форму. Композиція симетрична щодо центральної осі симетрії. В основі арки посередині розташоване невелике півколо. Від нього в напрямку країв плафона розходяться лінії арматури, які, властиво, і творять графіку рисунка композиції. Не досягаючи краю, лінії заламуються, сходячись попарно в крапці по краю плафона і задаючи, таким чином, зигзагоподібний ритм решті ліній композиції. Кольорова гама плафона лаконічна: біля країв арки розташований ряд трикутних скелець насиченого синьо-зеленого кольору, решта площини вітражного полотна зібрана з гострокутних модулів безбарвного скла, ритм яких нагадує грані кришталю. Оздоблена безбарвна площина вкрапленнями жовтих ромбів, розташованих на одній лінії, яка повторює контури арки.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 2, спр. 2279, арк. 41, 47, 48, 50, 61.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 198.