Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Пімсти смерть великих лицарів

Богдан Хмельницький

?

Пекарська вул.

Вулицю Івана Франка з вул.Мечнікова сполучає вулиця Пекарська, названа так 1690 року, а з 1544 року іменована Тембжицькою та Темричівською. Забудова вулиці різноманітна: віденський класицизм, сецесія, конструктивізм, сталінський ампір, забудови нового часу.

В будинку № 1-а за Польщі був торговий дім “Фармація”, а від радянських часів – будівельний технікум.

У будинку № 1-б у повоєнні часи містився газопаливний технікум, зараз цієї адреси не існує, вочевидь це теперішня адреса № 1-а.

У будинку № 1-ц за польських часів було фотоательє “Ата”, спілка “Дерев’яний промисел”, фабрика ґудзиків “Фагумет”, молочарня Ґродецького та палітурний цех Кшивєцького, в 1970-1980-х – ательє побутових послуг, нині тут кафе “Вікторія” і відеобар “Призма”.

У будинку № 3 за польських часів була університетська друкарня, фабрика білизни “Геліос” і магазин дамського одягу Штадлера, нині в ньому банк “Надра” і магазин іграшок “Флояра”.

У будинку № 5 за польських часів були цукерня Курека та магазин електротехнічних товарів Зонненштайна, за радянських – овочевий магазин, нині тут салон мобільного зв’язку UMC і магазин побутової техніки.

Під № 7 за радянських часів було облпобутуправління “Львівфото” й фотоательє, в 1980-х тут збудували Будинок фото, а нині в цій будівлі розташувався банк “Надра”.

У будинку № 15 за Польщі була гуртівня тютюну Spojna, відділення Малопольської молочарської спілки і ремонт фортепіано Бартошевського, від 1950-х – зоомагазин, нині – житловий будинок.

Під № 17 до війни розміщувалися міщанська друкарня Тумена, редакція газети “Щоденна” і пекарня Фельцера, нині це житловий будинок. На його фасаді – пам’ятна таблиця з радянських часів, яка сповіщає, що на цій вулиці 16 квітня 1936 року під час похорону Владислава Козака розстріляли демонстрацію трудящих Львова.

Чотириповерховий офісний будинок № 23 збудований у середині 1990-х, тут міститься “Індекс Банк”.

У будинку № 30 за Польщі був столярний цех Тенеровича, у 1950-х – меблева артіль “Червонодеревець”, у 1960-1980-х – фабрика з виготовлення і ремонту художніх меблів, зараз тут ТзОВ побутового обслуговування “Полісандер”.

У будинку № 32 за польських часів була фабрика паперових виробів “Наш папір”, нині в ньому салон мобільного зв’язку і ремонт взуття.

Під № 39 за польських часів був ресторан Бланка, тепер – перукарня-кафе.

Триповерховий офісний будинок № 41 “Укртелекому” збудували в 1980-х.

Під № 45 за Польщі була аптека Оберлєндера, зараз тут житловий будинок.

У житловому будинку № 47 за Польщі була юридична консультація Словіковського й ательє дамських капелюхів Бережніцької.

У будинку № 53 за польських часів були аптечні товари Шпісса, зараз тут житловий будинок.

№ 54 відповідає території Інфекційної клінічної лікарні.

№ 55-а – 5-поверховий житловий будинок, збудований у 1970-х, на цьому місці в 1950-х були теплиці колгоспу Брюховицького району.

В будинку № 56 за Польщі був Державний заклад гігієни, в 1950-х – гуртожиток Торгово-економічного інституту, нині він належить до Інфекційної клінічної лікарні.

У будинку № 57 міститься кабінет ветеринарної медицини.

У будинку № 61 від радянських часів міститься Обласне бюро судмедекспертизи, за Польщі тут був заклад отців воскресинів.

У будинку № 65 – Львівський обласний центр служби крові.

У п’ятиповерховому будинку № 69-а, збудованому 1977 року, міститься Обласна стоматологічна поліклініка. Адресу Пекарська, № 69-а має також Регіональна поліклініка, збудована 2005 року.

В чотириповерховому будинку № 69-б, спорудженому в 1980-х, розташовано діагностичний центр.

Адресу Пекарська, № 69 має головний корпус Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. За будівлею до 1939 року починалася вулиця Кадиєґо, яка сполучала Пекарську з теперішньою вулицею Некрасова, зараз цієї вулиці не існує. Навпроти головного корпусу ЛНМУ – пам’ятник лікарям, споруджений наприкінці 1980-х. П’ятиповерховий будинок 1980-х років – Навчально-виробнича аптека медуніверситету.

Адресу Пекарська, № 81 за Польщі мала Дерматологічна клініка, зараз цієї адреси не існує.

У будинку № 95 від радянських часів міститься дирекція Історико-культурного музею “Личаківський цвинтар”.

Ілько Лемко

Джерело: “”, 8 червня 2007 року, № 96 (166)