1967 р. Історія українського мистецтва

З алебастру зроблено й надгробок у Бережанах, датований 1584 роком, та ряд надгробків із старого домініканського костьолу у Львові, які після зруйнування костьолу в 1784 році втратили архітектурне обрамування. Проте останні мають інший композиційний принцип і належать не до пристінних надгробків, а до типу окремо стоячої труни з лежачою фігурою на ній. Майстерністю виконання, спостережливістю передачі індивідуальних рис та виразу обличчя серед скульптурних портретів домініканського костьолу відзначається надгробок Яна Свощовського (1613 р.), який, можливо, належить різьбяреві Янові Пфістеру.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 140 – 141.

Старий костел було розібрано перед 1749 роком; думаю, дата 1784 р. тут є помилковою. М.Жарких, 18.11.2006 р.