2009 р. Шість надгробків та пам’ятник Кілінському відреставрують цього року у Львові

Дата: 13.05.2009

У Львові цього року продовжується українсько-польська співпраця у сфері охорони об’єктів спільної культурної спадщини. На Личаківському цвинтарі уже проводяться реставраційні роботи з реставрації шести надгробків – Маркіяна Шашкевича (Юлії Шашкевич-Крушинських, Володимира Шашкевича), Артура Гротгера, Кароля Шайнохи, Ісака Ісаковича, Марцелі Цємірського та родини Венцель (найстаріший надгробок Личаківського цвинтаря). Про це 13 травня на брифінгу повідомила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

“Протягом травня-жовтня заплановано від реставрувати шість надгробків на Личаківському цвинтарі, а також пам’ятник Яну Кілінському, що у Стрийському парку. Роботи виконують групи українських та польських реставраторів під керівництвом професора Юрія Островського (ЛНАМ) та доктора Януса Смаза (Краківська академія мистецтв). Усі роботи фінансуються Міністерством культури та національної спадщини Республіки Польща”, – зазначила Лілія Онищенко.

Як зазначив ZAXID.NET реставратор надгробку Шашкевичів Олег Капустяк, зараз він проводить розчищення каменю. “Стела у тяжкому стані, видно тріщину, мабуть, її доведеться скріплювати, каменю постійно замокає, тому тріщини стають все більшими. Опісля цього буде консервація каменю. Очевидно буде замінена текстова частина. Фігура буде збережена, хоча пальчики у фігури зламані: будемо щось робити”, – зазначив він.

“Цементом “латали” надгробки раніше, а цемент руйнує камінь, – пояснив ZAXID.NET Орест Дзиндра, реставратор надгробку Шайнохи. – Цементом латали і цей надгробок. Та попередні роботи по цьому надгробку уже зроблені”.

Як запевнила ZAXID.NET Лілія Онищенко, цього року над реставрацією надгробків працюють 4 польські і 4 українські реставратори, і над пам’ятником Яну Кілінському ще двоє українських реставраторів – Трас Бенях та Сергій Якунін.