2009 р. На 50-70% виконана реставрація 6 надгробків на Личаківському цвинтарі у Львові

Дата: 01.07.2009

Вже не перший рік відбувається українсько-польська співпраця у сфері охорони спільної культурної спадщини. Цьогоріч у Львові визначено кілька проектів, з яких розпочато роботи, а деякі проекти уже на етапі завершення. Реставрація шести надгробків на Личаківському цвинтарі виконана на 50%, а деяких – на 70%. Про це 30 червня на брифінгу начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

“Важливими серед надгробків, які реставрують цього року на Личаківському цвинтарі, для України є надгробок Маркіяна Шашкевича, кам’яна частина якого була в найгіршому стан; для Польщі був важливим надгробок Артура Гротгера.

У Стрийському парку реставрують пам’ятник Кілінському. На Личаківському цвинтарі працюють студенти “Львівської політехніки” та політехніки м.Кєльце. Вони продовжують документувати та інвентаризувати надгробки Личаківського кладовища. Вони не лише фотофіксують надгробок, а й описують його повністю, занотовуючи про написи, незалежно від того, якою мовою вони здійснені.

Щонайменше за 10 років роботу буде закінчено, оскільки студенти працюють лише влітку. Розпочинається третій етап реставрації стінопису Яна Розена у Вірменській церкві. Уже кілька років триває реставрація Латинської катедри: відреставровано головний вівтар, будемо реставрувати ще два бічні вівтарі – святого Антонія та Св.Сакраменту”, – зазначив директор департаменту польської культурної спадщини за кордоном Міністерства культури і національної спадщини Польщі Міхал Міхальскі.

“Сьогодні ми з українськими та польськими фахівцями будемо обговорювати реставрацію вівтаря “Голгофа”, який плануємо виконати наступного року. Виглядає на те, що його буде демонтовано”, – зазначила Ліля Онищенко.

За словами Міхала Міхальського, Міністерство культури і національної спадщини Польщі протягом 2006-2008 років виділило на проекти в Україні 7 млн злотих. Проекти відбуваються у Львові, Жовкві, Лопатині, Кам’янець-Подільському та інших містах.

“Громадське об’єднання “Україна-Польща” за головуванням пана Чмелика звернулося до фонду “Збереження історико-архітектурної спадщини Львова”, щоби впорядкувати пам’ятник Кілінському у Стрийському парку. У 2006 році ми підготували і погодили в Києві проектну документацію з реставрації об’єкту. Дуже тішуся, що вже цього року розпочалася реалізація цього об’єкту.

Фонд знайшов кошти, щоб ініціювати обговорення щодо “Голгофи” і пам’ятника Кілінському. Перша проектна документація і перші дослідження використали реставратори, які зараз займаються цими об’єктами. Щодо “Голгофи” ми провели конференцію на тему “Реставрація “Голгофи”.

Сьогодні є етап, який продовжує ці дослідження. Я пропонуватиму, щоб провести науково-практичний семінар, щоб зібрати різні сторони, обговорити різні моменти і тільки тоді приступати до роботи. Ми не маємо права з таким об’єктом на помилки”, – зазначив у коментарі ZAXID.NET президент благодійного фонду “Збереження історико-архітектурної спадщини Львова”, голова ЛОО Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк.