2011 р. Музей визвольної боротьби у Львові закликає ще раз взяти його у комунальну власність

Керівництво Музею національно-визвольної боротьби України у Львові сподівається, що до кінця цього року депутати Львівської міської ради повторно ухвалять рішення про передачу приміщення музею на вулиці Лисенка, 23а у комунальну власність. Як зазначив Володимир Бойко, завідувач музею, вимогу про дублювання ухвали сесії ЛМР про передачу будинку у комунальну власність було скеровано міському голові Львова.

Крім того, Володимир Бойко зазначає, що скеровано звернення до міської влади з проханням взяти участь у відселенні мешканців з будинку. “Без відселення ми не зможемо завершити благоустрій об’єкту”, – каже він.

Нагадаємо, що 10 серпня Міноборони звернулося з позовом до суду на Личаківську райадміністрацію, аби визнати недійсним її розпорядження щодо оформлення права власності на адмінбудинок по вулиці Лисенка, 23а (приміщення музею).

* * * * *

Музей визвольної боротьби України у Львові відкриє частину експозиції у січні

Музей національно-визвольної боротьби України у Львові 22 січня планує відкрити першу чергу експозиції. Про це повідомив Володимир Бойко, завідувач музею. “У питанні дати відкриття я не хочу бути категоричним, бо є низка чинників, які можуть цьому завадити. Проте ми докладаємо максимум зусиль, щоб вкластись у визначені терміни, – говорить він. – Зараз триває монтаж. І цей процес відбувається по-різному, до прикладу, протягом дня ми можемо кріпити прапор тощо. На сьогодні ще не встановили відповідне світло для експозиції”.

Володимир Бойко каже, що тривають роботи над монтажем першої зали. “Ми думали, що процес монтажу буде простішим та швидшим, – уточнює він. – Нам також потрібно завезти ще деякі експонати. Збираємо усі експонати, які мають бути у музеї”.

Відкриття першої черги експозиції не означає, що у відділі вирішено усі проблемні питання. “Потрібно відселити мешканців, які мають квартири у цьому будинку. До цього ми не можемо завершити благоустрій. Тобто ми говоримо про відкриття, не зробивши ключових кроків”, – каже Володимир Бойко.

Він наголосив, що на сьогодні музей ще не є самостійною інституцією. “Зараз ми є відділом визвольної боротьби України Львівського історичного музею. Він створений для реалізації проекту “Музей визвольної боротьби України у Львові”. Коли вже буде створено самодостатній музей, тоді будуть і власні фонди, наукова частина, реставраційні майстерні”, – каже він.