2011 р. Міністерство оборони України хоче відібрати у Львова будинок Музею визвольної боротьби

У четвер, 10 листопада, о 16.00 на захист Музею національно-визвольної боротьби у Львові відбудеться пікетування Личаківського районного суду на вул. Чоловського, де суддя Світлана Леньо розглядає позовну заяву Міністерства оборони України на повернення будинку № 32 а на вул. Лисенка у Львові.

Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

Нагадаємо, 17 жовтня відбулося спільне засідання депутатів Львівської обласної і міської рад, що входять до комісій культури, засідання очолили обидва голови цих комісії – Орест Шейка (ЛОР) та Ярослав Музичко (ЛМР). Зокрема, депутати заслухали звіт директора Львівського історичного музею Богдана Чайківського, директора підприємства «Львівреставрація» Володимира Пащака, художника-дизайнера Ореста Скопа та заввідділу ЛІМ Володимира Бойка про стан завершення ремонтних робіт й відкриття першої черги Музею національно-визвольної боротьби, на що витрачено понад 5 мільйонів гривень з державного бюджету.

Присутні на засіданні представники громадських організацій Львівщини та громадської ради музею, подали своє звернення на захист цього закладу культури до голів Львівської обласної та міської рад, а також до голови ЛОДА. Громадських лідерів стурбував судовий позов Міністерства оборони, яке намагається забрати приміщення на вул. Лисенка, 23а, де має постати музей.

У заяві наголошено: «Викликає подив, що 10 серпня 2011 року Міністерство оборони України подало судовий позов на Личаківську районну адміністрацію про визнання протиправним розпорядження Личаківської районної адміністрації №25 від 17.01.2005 р. щодо оформлення права власності на адміністративний будинок на вул. Лисенка, 23а м. Львова як власності територіальної громади. У зв’язку з вище наведеним виникла загроза втрати Музею визвольної боротьби України взагалі».

Заяву підписали професор Іван Головацький, герой України Борис Возницький, герой України Юрій Шухевич, голова Львівського крайового братства УПА Олесь Гуменюк, голова Львівської обласної Спілки політв’язнів, редактор газети «Нескорені» Володимир Горовий, голова Всеукраїнського Товариства політв’язнів і репресованих Петро Франко, повноважний посол України Роман Лубківський та інші.

Депутати попросили докласти усіх зусиль на вирішення нерозв’язаних досі проблем, які заважають вчасному відкриттю музею та узяти активну участь у судовому відстоюванні національної честі (можливо, подати і зустрічний позов). Вони надають публічності документам, які свідчать, що будинок на вул. Лисенка, 23а Міноборони свого часу тільки взяло в користування, а отже, жодним чином не може претендувати на нього, як на свою власність.

«Західна інформаційна корпорація»