2011 р. Міноборони просить Львів взяти у власність будинок Музею визвольної боротьби

Міністерство оборони України готове розглянути питання передачі будівлі № 1 на вул. Лисенка у м. Львові – примішення Музею національно-визволюного боротьби – до комунальної власності міста встановленим законодавством порядком.

Про це сказано у листі за підписом заступника міністра оборони України І. Кушніра, який надійшов до редакції ЗІКу. Таким чином Міноборони зреагувало на публікацію ЗІКу «Міноборони хоче відібрати у Львова будинок Музею національно-визвольної боротьби» від 09.11.11.

У листі повідомляється, що будівля № 1 на вул. Лисенка у м. Львові розташована на території військового містечка № 21, яке вивільнене з 30.10.04. Згадана будівля перебуває на балансі КЕВ м. Львова і в комунальну власність територіальної громади міста не передавалась, тому дії Личаківської районної адміністрації щодо оформлення права власності на будівлю, як власність територіальної громади, не мають законних підстав.

Заступник міністра роз’яснив, що Порядком вилучення і передачі військового майна Збройних сил, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2002 р. № 1282, передбачено, що передача військового майна з державної у комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах здійснюється за наявності згоди відповідних сільських, селищних, міських, районних у містах рад, якщо інше не передбачено законом, а у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст – за наявності згоди районних або обласних рад, якщо інше не передбачено законом.

«Відповідно до рішення сесії Львівської міської ради від 21.05.09 № 2651 Міністерством оборони України було підготовлено розпорядження Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2010 р. № 193-р «Про передачу нерухомого військового майна у м. Львові», відповідно до якого у комунальну власність місцевої територіальної громади передаються 107 житлових будинків, за рахунок вивільненого військового майна, що не планується в подальшому до використання в інтересах Збройних сил України.

Проте, на сьогодні органами місцевого самоврядування зазначене розпорядження Кабінету Міністрів України не виконано, житловий фонд у комунальну власність міста не передано», – інформує заступник міністра.

Окрім того, у листі наголошується: «Враховуючи викладене, та те, що будівля на вул. Лисенка, 23 являє собою історичну цінність, а Музей національно-визвольної боротьби матиме вплив на патріотичне виховання молоді, Міністерство оборони України готове розглянути питання передачі згаданої будівлі до комунальної власності міста встановленим законодавством порядком».

Міноборони просить сприяння у передачі в комунальну власність територіальної громади м. Львів житлового фонду.

«Західна інформаційна корпорація»