2008 р. Фонд посла США виділив кошти на реставрацію унікальних сакральних творів мистецтва

Дата: 15.09.2008

Сьогодні, 15 вересня, у Львівському історичному музеї відбулася церемонія підписання гранту на реставрацію збірки колекції ікон “Студіон” при монастирі студитського уставу у Львові. Грант наданий Фондом посла США зі збереження культурної спадщини.

“Завдяки підтримці Фонду Посла США за два роки будуть здійснені реставрація 38 ікон і двох шедеврів дерев’яної сакральної різьби – стан яких потребує негайного порятунку. Грант у сумі 42 800 дол. Це не перший проект, який підтримує Фонд Посла США. Окрім цього, буде обладнано охоронною та пожежною сигналізацією Церкву-музей сакрального мистецтва ім. блаженного Казимира-Климентія Шептицького.

Планується, що всі відреставровані, завдяки коштам Фонду Посла США, ікони будуть окремо експонуватися у згаданій Церкві-музеї, біля кожного твору висітиме пам’ятна табличка з нагадуванням про те, за чий кошт здійснено реставрацію”, – зазначив журналістам директор Львівської асоціації розвитку туризму Андрій Мацелюх.

“Мені надзвичайно приємно бути на цій події. Це той момент, що засвідчує співпрацю Америки та України. Україна – стара нація. Ваша цивілізація має давню історію, яка налічує тисячоліття. Ці проекти.які ми робимо спільно, дозволяє завдяки українським проектам культурно збагатитися й американцям”. Від усіх американців, дякую вам за те, що ви дозволяєте нам співпрацювати разом”, – зазначив посол США в Україні Вільям Тейлор.