2008 р. Церква-музей у Львові – новий крок до порятунку історичної спадщини

Дата: 21.01.2008

“Важко навіть говорити, які наслідки матиме сьогоднішнє відкриття церкви-музею сакрального мистецтва! Це дуже добре!” – так у коментарі ЗІКу оцінив відкриття церкви блаженного Климентія Шептицького присутній учора на архієрейській літургії, очолюваній преосвященним владикою УГКЦ архієпископом Львівським Ігорем Возняком, директор Львівської галереї мистецтв Герой України Борис Возницький.

“Це новий крок до врятування нашої спадщини. Я отак весь час дивлюся на іконостас, виставлений в освяченій церкві, й пригадую, як бачив його 30 років тому в селі Крупському Миколаївського району. Отець Севастіян, по-суті, врятував цей іконостас, який був розбитий кусками (хоч я не бачу вже колонок). Церкву ту розвалили, вона людям стала не потрібна – стара, дерев’яна. А це дуже важливо, що хтось узявся збирати пам’ятки.

Думаю, що це перший крок до створення великого диєцизіального музею “Студіон”. Добре, що студити сюди влізли, а взагалі-то треба увесь монастир узяти. Я спеціально тим не займався, але знаю, що це була тюрма для бандерівок колись. Це ж сиділи тут і з мого села. 10 років мала дівчинка Женя Ковальчук. Місце це дуже погане в радянський час, а потім воно відійшло міліції, і дуже добре, що зараз його передали церкві.

Щось почнеться вже хороше. А крім того, це перший крок з боку церкви для врятування нашої національної спадщини”, – наголосив Борис Возницький.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»

* * * * *

Знищення історичних пам’яток сакрального мистецтва є середньовічним варварством

Надзвичайно позитивно сприйняв створення церкви-музею сакрального мистецтва Львівської архієпархії УГКЦ відомий дослідник українських дерев’яних церков, науковий співробітник науково-дослідного інституту “Укразахідпроектреставрація” Василь Слободян. Про це він висловився у коментарі Західній інформаційній корпорації після архієрейської літургії, очолюваної учора преосвященним владикою УГКЦ архієпископом Львівським Ігорем Возняком.

“Такий музей давно повинен був бути! Бо не повинно вже більше бути таких випадків, як недавній, коли згоріла церква в Яворові, а те що в ній лишилося історично цінного наступного дня …знищили! Там же згоріло не все, залишилися цінні речі, а їх на другий день розібрали і поховали на цвинтарі.

Такого не повинно бути. Ми не живемо в часи Середньовіччя! Ми повинні мати якесь поняття про нашу культуру, бо воно є світовим надбанням у будь-якому випадку! Навіть якщо церква згоріла і так лишилися прекрасні ренесансові дерев’яні портали, яких в нас вже і інших дерев’яних церквах немає, то чому їх неодмінно треба закопати? Це є просто варварство!

Не варто все списувати на церковні канони, вони є різними. Зрештою, за церковними канонами не можна було колись музеїв робити, але Шептицький зробив, – значить можна робити, якщо хотіти!” – вважає реставратор Василь Слободян.