Вітраж сходової клітки

Вул. О.Фредра, 4

Класичний вітраж, ансамблевий

Свинцеве обрамлення, моліроване і рельєфне скло. 50: 70, 98: 70 см

Вітражне полотно розділене віконними рамами на шість сегментів (форма верхнього ряду вітражів близька до квадрата, нижнього – до прямокутника, видовженого по вертикалі). Кожен із сегментів обрамлений широкою каймою з геометричними орнаментом: почергово змінюють один одного червоний ромб, вписаний у білий квадрат, і прямокутник, в якому синя-жовта-синя смуги, далі – жовтий ромб, вписаний у синій прямокутник, і знову в такому ж порядку. Тло кайми бліде тепло-рожеве. Середина вітражної площини верхнього ряду сегментів зібрана з прямокутних модулів безбарвного скла. Тло нижнього ряду, вирішене в такий самий спосіб, є основою для розгортання декоративної композиції. До невеликих червоних кілець підчеплена смарагдова гірлянда, кінці якої звисають уздовж країв вітражного полотна. Над гірляндою, посередині, розташований жовтий бант, від якого в’ються донизу жовті стрічки. В центрі банта – синій овал з рельєфного коленого скла.

Примітка. Вітражами оздоблено віконні отвори на другому, третьому і четвертому поверхах сходової клітки кам’яниці. Окремі фрагменти вітражів уже втрачені. Ідентичні вітражі оздоблюють вікна будинку № 4 на вул. О.Фредра. Розміри 50: 85, 72: 85 см.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 202.