2005 р. Мистецтво львівської сецесії

У 1904 р. були оздоблені приміщення Бібліотеки львівського університету на вул. Драгоманова, 5 (давніше вул. Мохнацького, архітектор Г. Пежанський). Виділяється інтер’єр головного читального залу. Основним художнім акцентом його є стінні розписи Ю. Макаревича. Тематично відповідаючи призначенню приміщення (сюжети – алегорії факультетів), розписи вдало узгоджуються з архітектурним простором. Зображення вписані у простір арок склепіння і своїми лініями ритмічно повторюють вигини стін. Водночас між архітектурою та живописом зберігається певна дистанція, що обумовлена об’ємною трактовкою фігур і оригінальною гамою кольорів. Важливою частиною інтер’єру є також велика металева галерея другого ярусу з симетричними спіральними сходами. В декорі огорожі домінує орнаментальний мотив стилізованих квітів (майстерня Ю. Свободи).

Джерело: Бірюльов Ю. Мистецтво львівської сецесії. – Льв.: Центр Європи, 2005 р., с. 88 – 89.