Двірцева пл.

Перейменування:

до 1991 р. вживалась назва пл.Вокзальна;

з 1991 р. вживається назва пл.Двірцева.

Вулицю Городоцьку із залізничним вокзалом з’єднує вулиця Чернівецька, названа так 1993 року на честь того, що наприкінці ХІХ століття на місці теперішнього Приміського залізничного вокзалу збудували Чернівецький вокзал, який сполучав Львів із Чернівцями.

Від 1876 року вулиця мала назву Цуфарштрассе, від 1892-го – Дорога до двірця, від 1920-го – Доїздова, від 1930-го – Алея Фоша на честь військового діяча, маршала Франції та Польщі Фердинанда Фоша (1851-1929), від 1940-го – Вокзальна.

У будівлі № 4 за польських часів були чоловіча й жіноча загальноосвітні залізничні школи, зараз тут палац естетичного виховання. Адресу № 4 також має храм Священномученика Георгія УПЦ Київського патріархату, збудований коштом Львівської залізниці всього за два місяці й освячений у січні 2001 року.

Забудова вулиці: промислова австрійських, польських і радянських часів.

Біля будівлі головного залізничного вокзалу є площа Двірцева, яка має цю назву від 1993 року. Від 1875-го називалася Штаціонспляц (Станційна), від 1933-го – Вільсона на честь президента США Вудро Вільсона (1856-1924), від 1940-го – Вокзальна. За радянських часів вигляд площі суттєво змінився: зникло багато будівель, значно зменшили зелену зону. Від СРСР тут також працює автобусна станція.

Джерело: “”, 8 лютого 2008 року, № 17 (325)