Колегія піарів (№ 7)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Колегія піарів 1748 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 54].

Колегія піарів 1748 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Колегія піарів 1762 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ПИАРОВ КОЛЛЕГИЯ, 1762 г. (ул. Некрасова, 4). С 1782 г. в здании размещался госпиталь. Здание кирпичное, Н-образное в плане, трехэтажное, по горизонтали фасады четко расчленены раскрепованными карнизами. Центральная часть главного фасада двухэтажная, облицована камнем, с коринфскими пилястрами на высоких цоколях и массивным портиком центрального входа. Внутренняя система планировки коридорная с односторонним расположением помещений. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 88].

Колегія піарів заснована в 1748 р. як училище для шляхетської молоді. Основні корпуси збудовано в 1762 – 1776 рр. (архіт. Ф.Кульчицький).

З 1785 р. ту розміщено госпіталь. Східий флігель добудовано в 1885 р. (симетрично до давнього західного).

Нині (1999 р.) – обласна клінічна лікарня.

Хоча в усіх довідниках колегія має адресу Некрасова, 4, це – непорозуміння. Цю адресу має головний корпус обласної лікарні, а оскільки ця колегя теж належить до цього комплекусу, то і її так адресують. На плані Львова вона має адресу Чернігівська, 7.