2009 р. Лист заступника голови Луганської організації УТОПІК П. Шевченка у зв’язку з…

2009 р. Лист заступника голови Луганської організації УТОПІК П. Шевченка у зв’язку з ситуацією, що склалась навколо двох меморіальних англійських танків у м. Луганську

Документ дослівно

Голові Українського Товариства охорони пам’яток історії і культури академіку Толочку П. П.

Шановний Петре Петровичу!

Звертаюсь до Вас за допомогою у зв’язку із ситуацією, що склалась навколо двох англійських танків, які входять до меморіального комплексу Борцям революції і є пам’яткою національного значення. Після звернення громадськості (лист № 116 від 3 березня 2009 року) про порушення чинного законодавства України з боку влади м. Луганська почалися незрозумілі дії приватними особами по переміщенню танків у незрозумілому напрямку.

Ці дії розпочалися 5 березня 2009 року о 09 г. 30 хв. Було підігнано автокран та платформу. На запит членів нашого товариства та представників обласного краєзнавчого музею представити документи на дозвіл проведення робіт була зроблена усна заява, що вони виконують розпорядження міського Голови Кравченка С. І.

Наше товариство разом з громадськістю звернулося до Управління культури та туризму Луганської ОДА за роз’ясненнями. Начальник Управління культури та туризму доповіла, що ніяких доручень та дозволу на переміщення танків не було. Громадськістю було організовано пікет з метою не допустити порушень чинного законодавства України про охорону історико-культурної спадщини та врятувати танки від можливого знищення.

Товариство звернулося по українському та місцевому телебаченню про загрозу руйнування безцінних об’єктів культурної спадщини нашої країни. Нас обурює наявне нехтування місцевою владою та приватними особами вимог чинного законодавства України. У зв’язку з проведеними акціями нашого товариства вдалося запобігти фактично знищенню історичної пам’ятки.

Замісник Голови м. Луганська Пілавов М. В. роз’яснив, що він домовився з приватним підприємством про ремонт цих танків, не пред’явивши ніяких документів. На наші запити дати пояснення ніяких зрозумілих відповідей не було надано. Після виступу по телебаченню Голови Луганського товариства охорони пам’яток Сафо С. О. та заборони на проведення робіт начальника Управління культури та туризму Луганської ОДА Григор’євої І. В. о 12 г. 30 хв. роботи було призупинено та автокран і платформу було видалено.

Просимо Вас відреагувати на цю ситуацію та дати роз’яснення місцевій владі щодо порядку та дозволів на проведення реставраційних робіт щодо пам’яток національного значення.

Лист № 116 від 3 березня 2009 року та адреса Луганської міської ради додаються.

Адреса Луганської міської ради: 91000 м. Луганськ, вул. Коцюбинського, 14