2009 р. “Луганськтепловоз” застосує унікальні технології для реставрації англійських танків

Олена Особова

Дата: 13.05.2009

Першого з двох унікальних англійських танків Марк-5 перевезено для реставрації на ВАТ “Луганськтепловоз”. Роботи проводитимуться із застосуванням неоридинарних технологій. Тільки дане підприємство в Луганську має у своєму розпорядженні необхідні кваліфіковані кадри і спеціалізоване обладнання, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на голову правління відкритого акціонерного товариства “Луганськтепловоз” Віктора Бикадорова.

“Це неординарна робота, і поки що я не можу оцінити її щодо трудомісткості. Це якраз той випадок, коли витрати можна буде назвати, лише виконавши роботу. Наш трудовий колектив чудово розуміє, що в місті провести реставрацію даного пам’ятника не зможе жодне інше підприємство”, – зазначив Віктор Бикадоров.

Щоправда, за його словами, коли він давав “добро” міській владі на прохання щодо реставрації англійських танків Марк-5, “не передбачав, що вони у настільки поганому стані. “Немає жодного цілого листа. Їх броня – уся потріскалась, немає живого місця”. Сьогодні, під час демонтажу танка фахівці зіткнулися з проблемами”, – сказав В. Бикадоров. Попередньо вага танка була оцінена у 20 тонн. Фактично ж його вага склала близько 27 тонн. У результаті під час демонтажу довелося задіяти додаткову техніку. Другий танк Марк-5 буде перевезено на підприємство наступного тижня.

Як уже повідомляв УКРІНФОРМ, міська влада Луганська звернулися до керівництва ВАТ “Луганськтепловоз” з проханням допомогти в реставрації анлгийських трофейних танків М-5, які входять до меморіального комплексу “Пам’ятник борцям революції”. Ліцензію на проведення реконструкції пам’ятника національного значення отримано від Державної служби з питань національного культурного значення Міністерства культури і туризму України.

Укрінформ