Житлово-господарський комплекс

О.В. Лисенко, І.Б. Тесленко

Біля гирла струмка Аян-Су, епоха бронзи. Об’єкт знаходиться за 0,3 км до північного сходу від туртабору Еврика, за 5 км до південного сходу від с. Лучисте, в нижній частині південно-західного схилу пагорба Ханторни-Хири (один із південно-східних відрогів г. Демерджі), на лівому березі струмка Аян-Су (Аян-Дере), за 70 м від його русла і приблизно за 150 м від берега моря, на хребті між двома невеликими тальвегами тимчасових водотоків, на висоті близько 35-40 м над рівнем моря.

Пам’ятник виявлений і обстежений (картографування, фотофіксація, збирання підйомного матеріалу) у 2003 р. співробітниками Алуштинського загону (кер. І.Б. Тесленко) Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ [Тесленко, Лисенко, 2004, с. 303]. Детальному дослідженню не піддавався.

Об’єкт являє собою ділянку культурних відкладень площею не менше 15 кв. м, потужністю 0,3–0,4 м. Зафіксовано коричневий пухкий грунт із надзвичайно великою кількістю частинок обпаленої глини (залишки якоїсь обмазки, можливо, вогнища або підлоги житла), уламками ліпної кераміки, фрагментами виробів із кременя та уламками кісток тварин (часто кальцинованих).

In situ збереглося менше половини пам’ятника. Решту знищено при нарізанні грунтової дороги. Серед знахідок фрагменти вінець і стінок ліпних посудин (видно сліди загладжування жмутом трави по сирій глині), уламок гальки, кремінні відщепи. За артефактами об’єкт попередньо може бути віднесено до епохи бронзи. Культурна приналежність не визначена.

Матеріал зберігається в Алуштинській філії Кримського республіканського краєзнавчого музею і Кримської філії Інституту археології НАНУ.

Література:

Тесленко И.Б., Лысенко А.В. Археологические разведки на Южном берегу Крыма в 2003 г. // Археологічні відкриття в Україні 2002–2003 рр. – К., 2004. – С. 303–305.