Твердиня Демерджі II

В.Л. Миц

Розвинене середньовіччя. Об’єкт знаходиться на західному схилі гори Південна Демерджі на східному боці долини Привидів, біля скель Орта-Хая, приблизно за 1,4 км до північного сходу від с. Лучисте (мал. 2:3).

Фортецю обстежено В.Л. Мицом у 1982 р. [Миц, 1991, с. 150]. Розкопки не проводились.

Площа укріпленої території – 0,26 га. В сучасному рельєфі вона являє собою ділянку крутого схилу. З півдня, заходу й півночі вона обмежована обривами, зі сходу – загороджувальними стінами, що перекривають проходи між скелями. Стіни складено з місцевого каменю без зв’язувального розчину.

Цілість – до 3-4 рядів мурування. Товщина – 1,5-2,7 – 3,55-4,60 м (найбільш масивний північно-східний фланг оборони). Вхід до фортеці, ймовірно, знаходився на південно-східній ділянці периметра.

Стан об’єкта задовільний. Серед знахідок (підйомний матеріал) – дрібні фрагменти червоноглиняної гончарної кераміки. За цими артефактами укріплення попередньо датується X–XIII ст.

Мыц В.Л. Укрепления Таврики X–XV вв. – К., 1991.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 578.