Некрополь

О.В. Лисенко

Біля с. Лучисте. Раннє – розвинене середньовіччя. Об’єкт знаходиться за 2,4 км до північного заходу від с. Лучисте, на північно-західному і північно-східному схилах пагорба Бугульме (один із західних відрогів гори Південна Демерджі), на висоті близько 600-620 м над рівнем моря, приблизно за 7,5 км від берега моря.

Пам’ятник виявлений місцевими жителями в 1971 р., що засвідчив А.А. Столбунов [Когонашвілі, Махнєва, 1974, с. 122, прим. 23]. В 1981–1984, 1986, 1991 рр. досліджувався експедиціями (кер. В.Л. Миц, О.І. Айбабін, В.П. Кирилко) Відділу античної та середньовічної археології Криму Інституту археології АН УРСР. З 1993 р. – експедиціями Кримського відділення Інституту сходознавства НАНУ (кер. О.І. Айбабін), в 1995–1997 рр. – спільно з Центром середньовічних археологічних досліджень університету м. Кан (Франція) (див. [Айбабін, Хайрєтдинова, 1998, с. 274; Айбабін, Хайрєтдинова, 2001, с. 518–519]).

Виявлено дві ділянки некрополя (західну і східну, відповідно, кін. IV–IX і VII–XIII ст.). До 1996 р. вивчено 48 склепів, 32 грунтові та 3 підбивні могили.

До цього часу досліджено не менше 250 поховальних споруджень.

Західна ділянка некрополя пошкоджена зсувними процесами (обвалені дромоси і частина камер склепів, підлога деяких камер розсічена вузькими глибокими тріщинами). Пам’ятник періодично піддається пограбуванню. Серед знахідок – металеві деталі костюма, різноманітний поховальний інвентар.

За особливостями поховального обряду могильник належить до т.зв. «культури Суук-Су». Судячи з елементів жіночого етнографічного костюма, некрополь використовувався кримськими готами.

Колекція зберігається в Кримському республіканському краєзнавчому музеї, окремі знахідки – в Алуштинській філії Кримського республіканського краєзнавчого музею.

Література:

Айбабин А.И., Хайретдинова Э.А. Ранние комплексы могильника у села Лучистое в Крыму // Материалы по археологии, истории и этнографии Таврии. – 1997. – Вып. VI. – С. 274–311.

Айбабин А.И., Хайретдинова Э.А. К вопросу о «новом» комплексе из могильника Лучистое // Материалы по археологии, истории и этнографии Таврии. – 2001. – Вып. VIII. – С. 518–524.

Когонашвили К.К., Махнева О.А. Средневековая Фуна // Феодальная Таврика. – К., 1974. – С. 111–123.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 573.