Замок. Реконструкція Б. О. Рибакова

Розмір зображення: 800:507 піксел

Дерев’яний замок в Любечі на Чернігівщині (XI-XII ст.) був збудований для захисту Київської землі з півночі. Він стояв на верховині високого горба на березі Дніпра. Дубові стіни утворювали великий замкнутий двір і ступенями спускалися донизу, до води, оточуючи з двох боків вузький прохід до замка. Висока башта та церква, князівський палац, житлові та господарчі будинки стояли за стінами у дворі, причому великі споруди, як триповерховий палац, входили до системи замкових укріплень. З реконструкції видно, що замок був грізним, неприступним укріпленням, цікавим своєю невимушеною композицією і різноманітністю форм. Він виділявся не тільки багатством архітектурних об’ємів, а й кольором. Як показали археологічні дослідження, окремі будови, наприклад, церква, мали покрівлю даху з свинцевих аркушів, а в князівському палаці були великі круглі прикраси з полив’яної кераміки, які на фоні дерев’яних стін були особливо яскравими.

Замок у Любечі Чернігівської обл., XI-XII ст. Реконструкція Б. О. Рибакова.

Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 32.