[1990 р.] Паспортна інформація

Звіринецькі печери

Пам’ятка археології

X – перша половина XVII ст.

м. Київ, вул. Мічуріна, 18-22 (за даними 1998 р.).

Загальний опис:

Улаштування Звіринецьких печер схоже з іншими печерними пам’ятками Києва. Дві довгі підземні вулиці-галереї являють собою найбільш давню частину підземного некрополя. Викопані збоку схилу гори одна за одною (у послідовності розвитку кладовища), кожна мала окремий вхід. Пізніше вони були з’єднані галереєю, що не мала поховань. Ця частина некрополю розвивалася у XII-XV ст. Третя вулиця-галерея з пізнішими похованнями (XІV-XVII ст.) мала окремий вхід. Остання була викопана на початку ХХ ст. для закільцювання всього печерного лабіринту.

Найчисельніша категорія приміщень у печерах – поховальні споруди: крипти та поховальні ніші, які розташовані по обидва боки галерей. В одній з підземних вулиць-галерей розташовані лише поховальні ніші, у другій – ніші та крипти; над деякими з них виявлені давньоруські написи. У галереї з нішами та криптами знаходилась церква, на стінах якої по сирій глині (лесі) було нанесено давньоруські написи.

На підлозі галерей, у криптах та нішах знайдено фрагменти кераміки, шиферні плити, плінфу, уламки ручних жорен, металеві вироби давньоруського часу та матеріали XІV -початку XVII ст.

Результати спелео-археологічних розкопок 70-х років та археологічні розкопки 1990-1993 рр., аналіз поховального обряду дають можливість атрибутувати Звіринецькі печери як підземне кладовище, що існувало не тільки у період раннього, а й пізнього середньовіччя. Належав цей Некрополь Звіринецькому монастирю, про існування якого свідчать написи на стінах печер, серед яких є “синодик” звіринецьких ігуменів.

Звіринецькі печери розташовані на Звіринці – історичній місцевості, що знаходиться у Наводницькій долині та на прилеглих до неї прилеглих пагорбах. Відкриті у 80-х роках ХІХ ст. У 1912-1913 р. в них були проведені археологічні розкопки (Жевахов В.Д., Ертель О.Д., Вельмін С.П.). Основні повідомлення про відкриття печер, їх дослідження та історію містяться в роботах Ертеля О.Д. та Каманіна І.М. У 1960-70-х рр. були проведені спелео-археологічні розвідки (Толочко П.П., Дяденко В.Д.). Єдиної думки щодо призначення та датування Звіринецьких печер в історіографії не існує. Перші спроби їх атрибутації належать Ертелю О.Д. (Звіринецький монастир ХІ- XVII ст.), Каманіну І.М. (Звіринецький печерний монастир Х-ХІ (ХІІІ) ст.), Петрову М.І. (місце пустельництва та затворництва ХІ-ХІІ ст. та іноцький некрополь XІV-XVІII ст.). Сучасні дослідники Києва (Толочко П.П., Мовчан І.І., Висоцький С.О.) дійшли до висновку, що підземна пам’ятка на Звіринці виникла і загинула у період раннього середньовіччя (ХІ-ХІІІ ст.). Стаціонарні дослідження, проведені у 1990-1993 р. відділом “Київ підземний” Музею історії Києва (Воронцова О.А., Бобровський Т.А.) дали можливість, на основі здобутих археологічних та палеографічних матеріалів, уточнити призначення та хронологічні рамки існування пам’ятки – ХІІ – початок XVII ст.

Літописом Звіринецькі печери не згадуються.

Реставраційні роботи:

Проведені 1990-1993 р. Музеєм історії Києва.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 139

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: згідно рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів № 920 (додаток І, п. 1, 2, 3) Звіринецькі печери входять в зону археологічного заповідника (р-н Видубицького монастиря та Звіринецькі печери).

Эртель А.Д. Древние пещеры на Зверинце в Киеве.- К., 1913.

Каманин И.М., Петров Н.И. Зверинецкие пещеры в Киеве (их древность и святость).- К., 1914.

Петров Н.И. Ученые труды по исследованию новооткрытых в Киеве на Зверинце пещер.- К., 1918.

Толочко П.П. Древній Київ.- К., 1976.- С. 137-142.

Воронцова О.А. Дослідження та відродження середньовічної пам’ятки історії та культури України – Звіринецького печерного комплексу у Києві / Авт. дис. на здобуття вчен. ступеня канд. історичних наук.- К., 1996.

План Зверинецьких печер.

Фото стінної ніші з графіті. Загальний вигляд.