2008 р. На шляху до відродження

Дата: 26.11.2008

У Києві на території Інституту міцності імені Г. С. Писаренка НАН України знаходиться унікальна споруда – храм-пам’ятник в ім’я святителя Миколая-чудотворця на Звіринці. Святиня була закладена у 1916 році в присутності імператриці Марії Федорівни. Це єдина в Україні культова православна споруда, побудована в пам’ять про загиблих у Першій світовій війні. Однак сьогодні храм не використовується за своїм призначенням.

За часів радянського богоборчого режиму біля церкви були густо побудовані численні лабораторні корпуси, наповнені спеціальною технікою, тому доступ до храму закритий. Поки що дирекція Інституту не бачить жодного варіанту переносу цього обладнання в інше місце, але в той же час вчені готові вислухати та проаналізувати будь-які пропозиції з боку церкви.

Завдяки підтримці Української православної церкви виконавчим комітетом з відродження Свято-Миколаївського храму-пам’ятника на Звіринці спільно з Синодальним відділом УПЦ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України було здійснено чимало практичних заходів, які наблизили православну громаду до можливості вести переговори з Національною академією наук України про передачу Свято-Миколаївського храму-пам’ятника Українській православній церкві.

Зокрема, Виконавчий комітет профінансував проведення наукових досліджень історії храму, технічні дослідження стану приміщення. Відтак, цей об’єкт було занесено до реєстру пам’яток архітектури місцевого значення. Завдяки цьому з’явилася гарантія, що ця будівля не може бути ані знесена, ані перебудована чи переобладнана під будь-що.

Сьогодні співробітниками Комітету ведуться переговори щодо підписання охоронної угоди стосовно цієї пам’ятки та присвоєння їй охоронного номеру.

Делегація на чолі з архієпископом львівським і галицьким Августином, до якої увійшли представники Свято-Миколаївської громади та співробітники Виконавчого комітету, провела переговори з Президентом НАН України академіком Борисом Патоном. Борис Євгенович одразу ж дав наказ директорові Інституту проблем міцності імені Г. С. Писаренка академіку Валерію Трощенку прийняти делегацію Української православної церкви та створити належні умови для того, щоб її представники оглянули територію та оцінили стан, у якому нині перебуває будівля храму.

Далі з благословення блаженнішого митрополита Володимира делегація на чолі з вікарієм Київської митрополії єпископом Васильківським Пантелеімоном відвідала науково-дослідний заклад. У результаті зустрічі була створена спільна робоча група для пошуку компромісного рішення щодо передачі цього об’єкту Українській православній церкві.

Попереду – складні переговори, і для гідного їх продовження мало лише авторитету Військового відділу церкви, громади та Виконавчого комітету. Для пожвавлення діалогу було заплановано проведення на території інституту заходу підтримки відродження святині. Участь у ньому блаженнішого митрополита Володимира та ієрархів УПЦ є дуже важливою, особливо якщо враховувати, що, по-перше, в Україні немає жодного храму-пам’ятника, побудованого в пам’ять про загиблих у Першій світовій війні, хоча практично у кожної людини серед рідних є учасники тих подій.

По-друге, за даними Управління з охорони пам’яток культурної спадщини, Свято-Миколаївський храм на Звіринці – це чи не єдиний на сьогоднішній день типовий храм, який досі не був переданий Українській православній церкві. Ситуація ускладнюється тим, що знаходиться він на балансі не якоїсь бізнес структури, а Національної академії наук і використовується як лабораторний корпус, у якому при різних температурах випробовують на міцність металеві конструкції.

Участь блаженнішого митрополита Володимира та інших ієрархів у цьому заході засвідчить перед керівництвом Інституту проблем міцності, що відродження в храмі богослужбового життя є в інтересах не лише православної громади та Виконавчого комітету, але знаходиться під патронатом Української православної церкви, тим більше, проект відродження храму-пам’ятника та встановлення Меморіалу в пам’ять про загиблих у Першій світовій війні не має аналогів в нашій країні.

Отже, у середу, 26 листопада, о 12.00 на території Інституту проблем міцності імені Г. С. Писаренка НАН України за адресою: місто Київ, вулиця Тимірязєвська, 2 – відбудеться захід, організований Українською православною церквою та Національною академією наук України.

Захід передбачає наступні блоки:

– відправлення біля стін Свято-Миколаївського храму-пам’ятника заупокійної літії за нашими співвітчизниками, які загинули під час Першої світової війни, а також за тими науковцями, які багато років тому трудилися в Інституті проблем міцності. Звершить богослужіння предстоятель Української православної церкви блаженніший Володимир, митрополит Київський і всієї України;

– встановлення пам’ятного хреста біля храму;

– хресний хід навколо храму;

– міні-переговори з керівництвом Інституту.

Також цього дня на території Інституту планується, з благословення його блаженства, відкриття фотовиставки, на якій будуть представленні унікальні світлини, які розповідають про історію створення та сучасного буття храму.

Організацію та проведення заходу взяв на себе Виконавчий комітет з відродження Свято-Миколаївського храму-пам’ятника на Звіринці.

Прес-служба Виконавчого комітету з відродження Свято-Миколаївського храму-пам’ятника на Звіринці

Джерело: «Православіє в Україні»