Замок

Замок

Розмір зображення: 1035:482 піксел

Замок на Замковій горі (Киселівці) збудовано в 14 ст. Він згорів в 1482 р. Відбудований в 1548 р. (І.Служка), згорів у 1608 р. Відбудований в 1 пол.17 ст. – згорів у сер.17 ст. і більше не відновлювався [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Люстрація 1570 р. [Архив ЮЗР, ч. 7, т. 2, с. 1 – 10]

Найбільшим дерев’яним замком був Київський, заново збудований із соснового дерева в 1542 році Іваном Служкою [Архив юго-западной России, ч. VII, т. I. К., 1886, стор. 106 – 110]. В ньому були одна прямокутна й чотирнадцять шестигранних веж. Усі вони мали бійниці нижнього, середнього і верхнього бою та добрі підсябиття. Стіни й башти з зовнішньої сторони були обліплені товстим шаром глини – до бланкування.

У замку купчилося багато різних будинків. Одні мали світлицю, сіни й комору, інші – кілька великих світлиць з сіньми та коморою. Крім того, тут було тридцять приміщень для гарнізону, будинок ротмістра й старости, один костьол і чотири православні церкви. Розмаїті верхи церков, костьолу та башт, вибагливі композиції ґанків, світлиць з вежечками, галереями й опасанням створювали мальовничу картину. Обмазані й побілені стіни справляли враження отинькованих мурованих і здавалися величними й грізними. Це враження ще більше підсилювалось ефектним розташуванням замка на високій горі над Подолом. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 29]