1970 р. Українське золотарство

ВОЛОХ ПЕТРО – народився в 1699 р. у Валахії. У 30-х pp. XVIII ст. переїхав до Києва і оселився на Подолі. З цього часу відомий як майстер-золотар. У 1747 р. разом з Іваном Завадовським виготовив срібні царські врата до Софійського собору в Києві. Румянцевський опис 1766 р. застав майстра на Печерську вже підданим Києво-Печерської лаври, на землі якої він мав будинок з двох кімнат і комору. Панщину відробляв своїм ремеслом. Помер у 1768 р.

Центральний державний історичний архів УРСР у Києві, ф. 57, оп. 1, спр. 414, 1766 р., арк. 110; там же, ф. 128, оп. 1 (вотчинні), спр. 3140, 1768 р., арк. 1; Е. М. Кузьмин, От XVII к XVIII веку. О некоторых памятниках южнорусского прикладного искусства. – «Старые годы», 1909, июль-сентябрь, стор. 4.

ЗАВАДОВСЬКИЙ ІВАН – один з кращих київських майстрів. У 1747 р. разом з майстром П. Волохом карбував із срібла царські врата до Софійського собору (не збереглися), про що свідчив напис на них. Мідну модель, за зразком якої карбувались врата, виготовив майстер С. Тарановський.

Е. М. Кузьмин. От XVII к XVIII веку. О некоторых памятниках южнорусского прикладного искусства. – «Старые годы», 1909, июль-сентябрь, стор. 4 (репродукція врат).

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с.