Житловий будинок з історією (№ 40/2)

Колишній прибутковий будинок Пантелеймона Кравцова на Львівській площі. 1912 р.

Гідною окрасою та архітектурною домінантною – в минулому, а зараз важливим акцентом Львівської площі є ошатний п’ятиповерховий житловий будинок. Зведено його як прибутковий у 1912 році фірмою «Моноліт» із залізобетонним каркасом на замовлення Пантелеймона Кравцова за адресою вулиця Велика Житомирська, 40/2.

Будинок Г-подібний у плані, за типом є наріжним, проте стоіть не на перетині двох вулиць, а фіксує кінець парної сторони Великої Житомирської та другим боком виходить на Львівську площу, а саме навпроти колишнього місця скверу, потім фонтану, а зараз супермаркету.

Наріжжя акцентовано завершенням у вигляді фальшивої півсферичної бані. Фасад декоровано у стилі модерн-неокласицизм або модернізований неокласицизм. Саме неокласичні мотиві, переосмислені через призму модерну, стали дуже популярними у 1912 році, коли відзначали сторіччя Бородинської битви та перемоги над Наполеоном. Композиція фасадів базується на поєднанні вертикального (розкріповки, завершені аттиками, та пілястри) та горизонтального членувань (орнаментальні фризи).

Щедро декоровано різними елементами з неокласичного арсеналу: фризи з пальмет, рустовані облямування вікон другого поверху з архівольтами, заповненими композицією з шести маленьких щитів, прямі та трикутні сандрики, вінки. Цікавою деталлю, що ріднить цей будинок з колишнім прибутковим будинком Банецької на Маріїнсько-Благовіщенській, № 78 (нинішній Саксаганського) є облямування вікна у вигляді двоколонного іонічного портика. Завершується будинок карнизом широкого виносу та аттиками, які вінчають розкріповки фасадів, додатково виділені доричними півколонками на верхньому поверсі.

Головний під’їзд з боку Великої Житомирської має цікаво оформлений вестибюль з плафоном з трьох півсфер – міні-куполів та огородження сходів, схоже на те, що встановлено у будинку по Чехівському провулку, схожоі і зовні архітектури. До недавнього часу, для мене і близьких друзів родзинкою цього будинку був дах та горище. З даху відкриваються запаморочливі (як для п’ятиповерхового будинку) краєвиди, а на горищі можно було роздивитися у темряві графіті, виконані ще напевно у радянських час вельми обдарованою художньо людиною з почуттям гумору та фантазією.

У будинку з 1913 року працює найстаршій кінотеатр Києва – «Ліра», у радянський час – «Імені В. Чапаєва».

Антон Короб (23.10.2019 р.)