Тетяна Маніфасова, Тетяна Трегубова

Вул. Трьохсвятительська, 4-а.

У глибині подвір’я в тилу корпусу № 4, з яким з’єднується одноповерховим цегляним будинком колишньої пральні, що прилягає до південного монастирського муру (тепер у напівзруйнованому стані). Споруджений за проектом арх. Є. Єрмакова.

Первісно триповерховий з напівпідвалом, у радянський час надбудований четвертим і мансардним поверхами. Цегляний, пофарбований, у плані прямокутний зі скошеним південним торцем та зрізаним північно-західним наріжжям. Внутрішнє планування коридорне двобічне, пов’язане з центральною сходовою кліткою.

Дворовий і парковий фасади оздоблені у цегляному стилі, розкреслені горизонтальними гуртами та міжвіконними лопатками. Вікна прямокутні з клинчастими перемичками, акцентованими замковими каменями. Центр головного фасаду, зверненого на подвір’я, підкреслено великим арковим вікном по осі входу. Первісний антаблемент над четвертим поверхом декоровано сухариками й здвоєними модульйонами.

Будинок – важлива складова частина комплексу Гостиного двору.

Тепер – гуртожиток № 2 Національного медичного університету ім. О. Богомольця, окремі приміщення використовуються Центральним методичним кабінетом з вищої медичної освіти.

ЦДІАКУ, ф. 169, оп. 6, спр. 138.