Людмила Рилкова

522.1. Житловий будинок, 1892 – 94 (архіт.).

Вул. Трьохсвятительська, 5. На розі з вул. Костьольною. На червоній лінії забудови, на ділянці з різким перепадом рельєфу.

Зведений на замовлення власника садиби – купця Д. Трахтенберга. На початковому етапі будівництвом керував арх. В. Кривошеєв, на кінцевому – арх. М. Гарденін.

Дво-, триповерховий з підвалом, цегляний, тинькований, у плані прямокутний. Рельєф ділянки зумовив складну структуру споруди – ступінчасту, тридільну. Первісна коридорна з двобічним розташуванням приміщень система планування змінена в процесі експлуатації і ремонту будинку. Перекриття пласкі. Дах вальмовий, бляшаний.

Оформлений з використанням стилізованих форм класицизму. Композиція чолового фасаду асиметрична, має ярусний характер. У декорі фасаду використано пілястри коринфського (другий поверх) та іонічного (третій поверх) ордерів, вишукано декоровані барельєфи у вигляді гірлянд у надвіконних площинах верхнього поверху.

Віконні прорізи середнього поверху мають лучкове завершення, верхнього – прямокутні.

Будинок – невід’ємна складова історичного середовища, сформованого навколо садиби Олександрівського костьолу.

Власник садиби володів друкарнею, в якій на поч. 20 ст. видавався щорічник «Весь Киев. Адресная и справочная книга». Видання набуло тепер джерелознавчого значення. Редакція книжки розміщувалась у цьому будинку.

Тепер на першому поверсі офіси.

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 4286, 4408; Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1899 год. – К., 1899.