Церква св.Миколи Набережного (№ 12)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Церква св.Миколи Набережного 1772 р. (вул.Набережно-Микільська, 12) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 8].

Церква Миколи Набережного 1772 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Церква Миколи Набережного 1772 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Церква Миколи Набережного 1772 – 1775 рр., архіт.І.Г.Григорович-Барський [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Настоятель церкви св.Миколи Набережного Стефан Лубенський (відомий в 1720 – 1741 рр.) був також іконописцем, в 1741 р. – києво-подільським протопопом [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 143].

У серпні 1651 р. під час окупації Києва литовським військом дерев’яна церква св.Миколи Набережного згоріла – за листом киянина Федора Бориспольченка до білгородського воєводи кн.Б.О.Репніна з 12.09.1651 р. [Смирнов Я.И. Рисунки Киева 1651 г. по их копиям кон.18 в. – “Труды 13-го археологического съезда”, М., 1908 г., т. 2, с. 288].

Більше фотографій: