Церква св.Михаїла митрополита київського

Розмір зображення: 600:800 піксел

Михайлівська церква при Олександрівській лікарні. Споруджена в 1893-1895 рр. за проектом В. Ніколаєва при Олександрівській лікарні (тепер Міська центральна клінічна лікарня). Кошти на будівництво виділив купець і відомий меценат Михайло Дегтярьов, похований у 1898 р. біля північної стіни храму. У 1900 р. на кошти вдови Дегтярьова – Лизавети – над похованням спорудили бічний вівтар. У 1901 р. такий самий вівтар було зведено із південного боку, а з заходу прибудовано дзвіницю. Церква зведена на стилобаті, на крутому схилі.

Споруда мала форми псевдовізантійської культової архітектури. Мурована, хрещата у плані, триапсидна. Над середохрестям розташовувався масивний круглий у плані барабан із закомарами та півциркульними вікнами, перекритий сферичним куполом. Апсиди та бічні вівтарі у плані напівкруглі. Гранчаста у плані дзвіниця увінчувалася сферичним куполом. Декор складався з цегляних орнаментів. Усередині храм було розписано у класичному дусі, підлога була паркетна. Три престоли присвячувались св. Михаїлу, св. Олександру Невському, праведникам Захарію та Лизаветі.

Пам’ятку за наказом більшовицької влади було розібрано в 1931 р. Склеп з похованням М. Дегтярьова та стилобат збереглися. Церкву відбудовано в 2001-2002 рр. у формах 1901 р. (вул. Шовковична, 39).