Людмила Миляєва, Валентина Шандра

301.8. Пам’ятник Образцову В. П., 1950 (мист.).

Перед корпусом кафедри кардіології Національного медичного університету ім. О. Богомольця. Автори – ск. М. Вронський, арх. Д. Яблонський. Заг. вис. – 3,5 м; погруддя – 0,9 м, постаменту – 2,6 м.

Образцов Василь Парменович (1849–1920) – терапевт, доктор медицини (з 1880), професор (з 1893), завідувач кафедри окремої патології і терапії (1893–1903) та кафедри факультетської терапевтичної клініки (1903–18) Київського університету, один з основоположників київської терапевтичної школи. 1887–1904 керував терапевтичним відділенням Олександрівської лікарні (будинок не зберігся). В ній розробляв методи пальпації органів черевної порожнини (1887) та перкусії грудної порожнини (1910). З 1904 завідував факультетською терапевтичною клінікою Київського університету (містилася на сучасному бульв. Т. Шевченка, 17). Разом з М. Стражеском вперше у світі описав клінічну картину тромбозу коронарних артерій (1910) і обгрунтував можливість прижиттєвого виявлення інфаркту міокарда.

Бронзове погруддя вченого встановлено на постаменті з чорного лабрадориту у формі восьмигранної колони з восьмигранною базою та капітеллю, що здіймається на квадратному стилобаті. Фронтальна класична композиція погруддя з характерним високим зрізом плечей і реалістичною пластикою, яка ретельно відтворює риси портретованого, увиразнюється тричвертним поворотом голови ліворуч та спрямованим угору поглядом, надає твору внутрішньої динаміки. Детально зображено одяг – сюртук, з-під якого проглядають жилет, сорочка з піднятим коміром і краватка. З фасаду ледь окреслено пелерину, укладену по формі спини. На чоловому боці постаменту напис з ім’ям вченого.

Література:

Макаренко И. М., Полякова И. М. Биографический словарь заведующих кафедрами и профессоров Киевского медицинского института (1841–1991). – К., 1991.