Михайло Кальницький

301.1. Богадільня, 1884–85 (іст.).

На третій терасі лікарняної садиби, біля огорожі вздовж вул. Шовковичної. Зведено міським коштом за проектом арх. В. Ніколаєва. За радянського часу споруду добудовано.

Будинок двоповерховий на цокольному напівповерсі, цегляний. Тут містилася богадільня на 40 місць – безкоштовний притулок для старих та немічних київських міщан в пам’ять про мученицьку смерть імператора Олександра ІІ. В урочистому відкритті цього закладу 1885 брав участь цар Олександр ІІІ. Періодично, під час пошестей, будинок використовувався як запасний інфекційний барак. У 1940–80-х рр. тут містилося урологічне відділення лікарні.

Тепер реанімаційне приміщення лікарні.

Література:

Російський державний історичний архів (Санкт-Петербург), ф. 789, оп. 4, спр. 93; Сахновский В. Н. Врачебно-санитарные учреждения г. Киева: Справочная книжка. – К., 1896.