Пам’ятник М. О. Щорсу

Розмір зображення: 600:800 піксел

Пам’ятник М. Щорсу (бронза, граніт) (бульв. Т. Шевченка) – пам’ятка монументального мистецтва (1954 рік) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Пам’ятник військовому діячеві М.О. Щорсу (бульв. Т. Шевченка) – пам’ятка монументального мистецтва (1954 рік) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

До 1917 р. на цьому місці стояв пам’ятник графу Бобринському.

На перетині з Бібіковським (тепер Т. Шевченка) бульв. перспективу вулиці Комінтерну замикав пам’ятник графу О. Бобринському, який керував будівництвом першої залізниці до Києва. Пам’ятник звернений обличчям до вокзалу (1872 р., ск. І. Шредер, арх. І. Монігетті). Знятий 1918 р. У 1954 р. на його постаменті встановлено пам’ятник М. Щорсу (скульптори М. Лисенко, М. Суходолов, В. Бородай; архітектори О. Власов, О. Заваров).

Щодо постамента – невірно, старий мав круглий переріз, а новий – прямокутний із заокругленнями. М.Жарких, 21.09.2009 р.

Вице-премьер Кириленко предложил заменить Щорса на Петлюру (18.01.2015 г.)

Геннадій Єфіменко Про Миколу Щорса: реального у Києві та міфологізованого сталінською пропагандою (15.12.2022 р.)

У Києві демонтували пам’ятник Щорсу (фото) (9.12.2023 р.)