Раїса Свирида

297.3.2.2. Садиба – Правобережна Київщина, 19 ст. (архіт.).

Складається з хати, комори, города. Садиба розміщена в кінці вулиці біля поля, огороджена плетеним з лози тином (лісою), з дощаними ворітьми і хвірткою на вулицю. Будівлі стоять у глибині двору, хата обернена в бік вулиці глухим причілком. Зелені насадження в садибі представлені вишняками, кущами смородини, малини та квітником.

297.3.2.2.1. Хата – с. Таборів, Сквирський р-н, Київська обл., 1833, 1861 (архіт.).

Тридільна (хата+сіни+комора). На одвірку хатньої комори вирізано дві дати зведення будівлі. Стіни рублені з соснових плах, в’язаних у замки з довгими випусками вінців, неоднакової довжини. Зруб житлової частини і сіней шпарований рудою глиною й побілений, з напільного боку – руджений. Знизу довкола клітки хати заплетена висока глинобитна призьба. Стеля хати укладена дошками упоперек по зрубу і поздовжньому сволоку, зверху валькована, знизу шпарована й побілена. Комора на стоянах з дощаною підлогою і стелею поставлена на стояни, не мащена. У хаті й сінях – глинобитна долівка. Дах чотирисхилий, на кроквах, критий парками житньої соломи з високим накладним гребенем.

Стріха й роговики ув’язані «китицями», решта – колосом. Освітлюється хата невеликими вікнами на чотири шибки: два з чола, по одному з причілка і в напільній стіні.

У будівлі простежуються архаїчні риси: випуски вінців одрубані сокирою, широкі одвірки комори, на масивному дубовому сволоку вирізьблений хрест, сіни без стелі.

Обладнання хати традиційне для цього регіону. Піч, кладена з цегли, має стіновий комин із дзеркалом і розвинене підпіччя, лежанку з окремим лежаком у комині. Лави на фігурно вирізаних підлавниках. Над дощаним полом для спання підвішена до сволока поперечна жердка зі святковим одягом: вишиті сорочки, пояси, квітчасті хустки.

У хаті відтворено за польовими дослідженнями унікальні реліктові прийоми настінного малювання: підводки зубцями елементів печі, долівок, призьби, вікон та напільної стіни. Хата святково вбрана тканими рушниками з насиченим червоним орнаментом із зубцями. На стінах – хрести і пучки квітів. Замість стола на покуті стоїть мальована скриня з настільним рушником (настільником). За оригіналами з колекції І. Гончара арх. С. Верговським виготовлені копії різьбленого кутовичка і мальованої полички під ікони.