Петро Лошак

297.4.2. Садиба – с. Михайлівка, Новоодеський р-н, Миколаївська обл., поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати з прибудовами (конюшня, половник), комори, корівника, літньої кухні з погребом, вівчарні. Перед хатою «басина» – колодязь (басейн) для зберігання дощової води.

297.4.2.1. Хата – с. Михайлівка, Новоодеський р-н, Миколаївська обл., поч. 20 ст. (архіт.).

Реконструйована за збереженим зразком з даного села.

Тридільна (хата+сіни+хата-світлиця). До лівої половини хати прибудовано в ряд господарські будівлі: конюшня і половник. Стіни саманні (солома, глина) завтовшки до 60 см, мащені й білені зовні та всередині. На причілковому фронтоні виведено дві рельєфні розетки-кола. Дах двосхилий, на кроквах, критий очеретом «під щітку». Стеля в обох хатах укладена з очерету по поздовжньому сволоку та слижах, мащена глиною з горища та мащена й побілена знизу. У сінях поздовжньою стіною відгороджено чулан, з якого опалюється глинобитна піч у хаті й цегляна груба у світлиці. Піч і груба мащені, білені, мальовані традиційним рослинним орнаментом.

Господарські будівлі зведено з місцевого каменю-черепашника на глині, стіни не мащені ні зовні, ні всередині; стелі відсутні.