Раїса Свирида

297.3.2.6. Садиба священика – Звенигородщина, кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, комори, сажа, хліва, садка і квітників. Огороджена парканом із стовпів з пазами, закладеними брусами.

297.3.2.6.1. Хата – с. Мизинівка, Звенигородський р-н, Черкаська обл., поч. 20 ст. (архіт.).

Багатокімнатна (світлиця+спальня+кухня) – розвинений варіант традиційного тридільного планування (хата+сіни+хата), в якому всі приміщення поділені навпіл поздовжньою стіною. Перед вхідними дверима влаштовано рундук (ганок) на стовпцях із дашком. Стіни сошні, закидані дилями через вальки, мащені й білені зовні і всередині. Дубові підвалини покладені на кам’яний підмурівок.

Дах чотирисхилий, на кроквах, невисокий, критий бляхою. Освітлюється великими вікнами з віконницями. У всіх приміщеннях дощані підлоги. У кімнатах змуровані груби, у кухні – піч.

Експонується ліва половина – світлиця і спальня, де відтворено обладнання житла сільського священика поч. 20 ст. У спальні – ліжко, шафа для книг, комод, скрині з горбатим віком, на стінах ікони і родинні фотографії, обрамлені рушниками. У світлиці по-святковому прибрані два покутя з кутовими столиками і кіотами, прибраними тканими рушниками, ряд образів над вікном з довгим орнаментованим рушником.

Попід стінами – канапи, покриті килимами, перед ними стіл, на сінешній стіні – полиці з фаянсовим і скляним посудом.