[1975 р.] Паспортна інформація

Пам’ятник О.С.Пушкіну

Пам’ятка монументального мистецтва

м. Київ, Пушкінський парк.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою скульптурну постать поета у сидячій позі. З фронтального боку на постаменті напис:

“Пушкіну – український народ”.

Матеріал: пам’ятник – бронза; постамент – лабрадорит.

Загальна висота пам’ятника – 7,0 м.

Пам’ятник встановлено в 1962 р.

Автори – скульптор Ковальов О.О., архітектор Гнєзділов В.Г.

Будівник – Київські міжобласні спеціальні науково-реставраційні виробничі майстерні Держбуду УРСР.

Замовник – Київський міськвиконком.

Пушкін Олександр Сергійович (6.06.1799-10.02.1837 рр.) – великий російський поет, основоположник реалістичного напряму в російській літературі. Народився в Москві в дворянській сім’ї. Світогляд поета, його волелюбні погляди й ненависть до тиранії формувалися під впливом прогресивно настроєних викладачів Царськосільського ліцею, дружби з майбутніми декабристами та подій Вітчизняної війни 1812 року.

У 1820 р. за політичні вірші та епіграми був висланий у Катеринослав, по дорозі відвідав Kиїв. В кінці 1820-х – на поч.30-х рр. працював над дослідженням з icторії України. З Україною пов’язано ряд його творів: “Козак” (1828 р.), “Брати-розбійники” (1821 р.), “Полтава” та інші.

Пушкін був знайомий з М.О. Максимовичем, Д.М. Бантиш-Каменським та іншими діячами української культури. Перші переклади творів Пушкіна на українську мову належать Л. Боровиковському (1830 р.), С. Гребінці (1831 р.). Його твори перекладали також С. Руданський, П. Куліш, П. Грабовський, Олена Пчілка, М. Старицький, І. Франко та ін. Твори Пушкіна любив Т. Шевченко, вірші цитував напам’ять. Високо цінили творчість поета й І. Франко та Леся Українка. Високохудожні переклади творів його зробили українські поети – М. Рильський, П. Тичина, В. Сосюра, А. Малишко та ін.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 106.