1918 р. Вигляд із заходу

Лукомський Георгій Крескентійович (1884 – 1928).

Петропавлівська церква. 1918.

Папір, графітний олівець, акварель. 32,6: 43,4. Державний музей українського образотворчого мистецтва УРСР, Київ.

Католицькі ченці домініканського ордену, розібравши напівзруйновану церкву XII ст. у Вишгороді, збудували зі старої цегли великий костьол св. Миколи на Подолі. Він був закінчений близько 1610 р. Навколо нього невдовзі виник монастир, що швидко збагатів на податках з киян. Національно-визвольна війна українського народу проти польської шляхти 1648-1654 pp. змусила католиків тікати з Києва. У Миколаївському костьолі київські міщани й козаки влаштували шинок. У 1690-х pp. колишній костьол переробили на церкву Петра й Павла, де в 1744-1750 pp. замість готичного ступінчастого фронтону був збудований фронтон барокковий, дах зробили нижчим, всередині встановили іконостас тощо. Навколо нової церкви, що представлена на малюнку, виник православний монастир, в якому І. Григорович-Барський побудував нову дзвіницю.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 194.