Ярослав Боровський

Курганний могильник, 9 – 10 ст.

(археол.).

На західній околиці Києва, на правому березі р. Либідь (права притока Дніпра), в урочищі Батиєва гора. В 60-х pp. 19 ст. налічував понад 200 насипів. У 1862 р. Я. Волошинський дослідив 20 курганів. Установлено, що поховання були здійснені за обрядом трупопокладення і трупоспалення. На жаль, звіт і польова документація не опубліковані. Матеріали (велика кількість прикрас та зброя) втрачено, за винятком інвентаря з великого кургану, де було знайдено поховання, здійснене за обрядом трупоспалення. Кальциновані кістки містилися у великому глиняному горщику з широким горлом і відігнутими вінцями. Курганний могильник урочища Батиєва гора був за межами міської території стародавнього Києва і, очевидно, пов’язаний з одним із приміських поселень.

Голубева Л. А. Киевский некрополь // МИА СССР. – М.; Л., 1949. – № 11;

Каргер М. К. Древний Киев. – М.; Л., 1958. – Т. 1.