Фонтан біля будинку намісника

Фонтан біля будинку намісника поч.20 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

489.1.10.1. Фонтан, 1908 (архіт.). На подвір’ї будинку намісника (корпус № 1). У 1890-х рр. проведено часткове перепланування водогінної мережі монастиря, під час якої водогін прокладено через сад намісника. Згодом здійснено благоустрій подвір’я.

1908 влаштовано фонтан з басейном.

1942 – 43 фонтан і водогін пошкоджено, 1966 – відремонтовано; водогінну систему фонтана демонтовано у 2-й пол. 1960-х рр., відновлено 2002.

Металевий, складається з вертикальної колонки, на якій встановлено овальну чашу, вирішену в пластично пророблених декоративних формах. У центрі чаші збереглися рештки нижньої частини насадки. Фонтан оточує бетонний, овальний у плані басейн з високим профільованим бортиком.

Фонтан – зразок архітектури малих форм поч. 20 ст. в монастирі.

Людмила Рилкова