Людмила Рилкова

489.1.40.1. Фонтан, кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

На верхній території Лаври, перед південним фасадом Ковнірівського корпусу (корпус № 12).

У 1879 – на поч. 1880-х рр. за проектом і під наглядом інж.-капітана І. Запорожського з фортечного водогону на територію монастиря було проведено водогін. Це дало можливість встановити у Лаврі кілька декоративних фонтанів. Фонтан перед Ковнірівським корпусом споруджено під керівництвом військового інж. В. Катеринича. Чавунні частини для нього надіслано зі складу М. Гицля у Санкт-Петербурзі. Відремонтований у 1950-х рр., 2002 фонтан і водогінну систему відновлено.

Належить до типу каскадних чашоподібних. Складається з круглого у плані водоприймального басейну, в центрі якого встановлено чавунну водометну колонку з п’ятьма чавунними чашами на одній вертикалі, діаметр яких догори послідовно зменшується.

Пірамідальну композицію завершує багатоструминна форсунка з регульованою висотою струменів. Вода переливається з чаші в чашу, які вирішено в легких, пластично пророблених декоративних формах, і наповнює неглибокий цегляний басейн з профільованим бортиком на низькому цоколі.

Фонтан – зразок архітектури малих форм кін. 19 ст. на території монастиря.

ЦДІАУК, ф. 128, оп. 1 благ., спр. 3409; оп. 1 заг., спр. 2568.