Людмила Рилкова

Розмір зображення: 800:580 піксел

489.1.14.1. Фонтан, кін. 19 – 21 ст. (архіт.). На верхній території Лаври, у сквері перед будинком друкарні (корпус № 9).

Під час технічного переобладнання друкарні, що проводилось у 1860-х рр., для забезпечення водою парової машини перед головним фасадом будинку було влаштовано «внутрішній колодязь» – цистерну з розподільним пристроєм, який вмонтували нижче рівня землі. Роботи виконав київський Механічний чавунно-мідноливарний завод Ф. Доната. 1861 змонтовано фонтан. 1879 – 80 до друкарні підведено водогін. 1880 – 81 під керівництвом військового інж. В. Катеринича над цистерною встановлено фонтан, який виготовили у Санкт-Петербурзі. До 1883 навколо нього влаштовано сквер з огорожею, 1899 забруковано майданчик. Станом на серед. 1910-х рр. фонтан був двоярусним з високою, складною за конструкцією шишкоподібною насадкою. На знімках 1940-х рр. зафіксований одноярусним. Водогінна система на той час не діяла.

У 1950-х рр. відремонтовано басейн фонтана, водогінну систему, у центр чаші встановлено коротку насадку. В 1960-х рр. водогін від фонтана відключено. 2002 фонтан реконструйовано, відремонтовано водогінну систему.

Належить до типу каскадних чашоподібних з центрально розміщеною водометною колоною. Пірамідальна ярусна композиція складається з трьох чавунних водоприймальних чаш різного діаметра на одній вертикальній осі, завершується багатоструменевою насадкою з регульованою висотою струменів. Встановлено на чавунній колоні в центрі круглого у плані, неглибокого цегляного басейну з профільованим бортиком на невисокому цоколі.

Ідентичний фонтанам біля корпусів № 1 та 12.

Фонтан – зразок архітектури малих форм на території монастиря.