2010 р. У Музеї книги та друкарства нова виставка, проте існування музею під загрозою

Олена Ремовська

Дата: 06.10.2010

У Музеї книги та друкарства відкривається ретроспективна виставка української книжкової графіки. Експонуватимуть роботи найвідоміших графіків останнього сторіччя, серед яких – Григорій Нарбут, Василь Кричевський, Анатолій Базилевич. Водночас нині Музею книги і друкарства, як і кільком іншим музеям на території Києво-Печерського заповідника, загрожує або виселення, або об’єднання з іншими об’єктами заповідника.

За словами організаторів виставки «Українська книжкова графіка. 1900-2000 рр.», цінність експозиції у тому, що вперше книжкову графіку представлять як цілісну картину течій та шкіл ХХ століття. Куратор виставки Лариса Гусак у коментарі Радіо Свобода зазначила, що експозиція буде особливо цікава представникам мистецької сфери. Проте, на її думку, кожен відвідувач знайде щось собі до вподоби.

Особливо Лариса Гусак радить звернути увагу на твори Георгія Нарбута, одного із засновників Української академії мистецтв. «Це людина, яка фактично створила нову школу книжкової графіки. Проте його модерн мав міцний зв’язок з українською бароковою культурою. Твори Нарбута – це ті твори, на які всім буде цікаво подивитися», – додає вона.

З Києво-Печерського заповідника виганяють музеї? Музей книги і друкарства, як і два інших музеї – народного декоративного мистецтва та театрального й кіномистецтва, на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Влітку депутати Київради погодили передачу заповідника до державної власності, і вже за деякий час уряд постановив відселити з цієї території ті суб’єкти господарювання, діяльність яких не пов’язана з діяльністю монастиря та заповідника.

У коментарі Радіо Свобода начальник Головного столичного управління культури й мистецтв Світлана Зоріна заявила, що Музею книги та друкарства виселення не загрожує, однак два інших музеї таки відселять. «Дійсно, мова йде про те, що Лавра більше не буде музейним комплексом. Два музеї, чия концепція не збігається з концепцією Лаври, відселять, проте лише тоді, коли для них знайдуть належні приміщення», – наголосила вона.

Водночас працівники Музею книги та друкарства розповідають, що хоч музей і не відселятимуть, проте й об’єднання з Києво-Печерським заповідником для них не дуже втішна перспектива. «Вже обговорювалося, що музей, імовірно, приєднають до заповідника, але на правах навіть не філії, а відділу. А далі схема звичайна: наш відділ об’єднають із будь-яким іншим, і музей просто зникне», – зазначає Лариса Гусак.