Південна (Годинникова, або Дзиґарська) башта

Розміщена на розі південного відтинку оборонного муру між баштою Івана Кущника та південною брамою Верхньої лаври. До 1816 р. на цій башті розміщувався особливий годинник з боєм (дзиґар), виготовлений майстром П.Чернявським.

Восьмигранна двоярусна башта завершується дерев’яною двоярусною банею з хрестом. Нижній ярус башти – глухий, а в центрі кожної грані верхнього ярусу знаходиться отвір з півциркульною перемичкою. Стіни увінчує розвинений багатопрофільний карниз.

У 20-х роках XX ст. внаслідок зсуву ґрунту та пошкодження фундаменту південно-східну грань башти знизу вгору пронизала наскрізна тріщина. У 1925 р. під час ремонтних робіт тріщину закладено, стіни по периметру в двох рівнях стягнено металевими поясами, а всередині по діагоналі поставлено металеві сув’язі.

Між 1-м і 2-м ярусами башти існувало перекриття по дерев’яних балках.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 24 – 25.