Онуфріївська (Палатна) башта

Знаходиться на східному розі монастирського муру між Малярною баштою та південною брамою. Від інших башт вона відрізняється планом та об’ємом. Це пояснюється тим, що вона виконувала подвійну функцію – оборонної башти та культової споруди: на її 2-му ярусі знаходилася церква св. Онуфрія.

Башта – хрещата в плані, п’ятидільна, рівнораменна; всі рамена – шестигранні. Нижній ярус – глухий і має лише одні двері, що характерно для оборонних споруд. Відповідно до призначення фасади 2-го ярусу відрізняються від фасадів інших башт пластичним обробленням. Грані підкреслені пілястрами з численними горизонтальними поясками, а розвинене обрамлення вікон завершується трикутними фронтончиками.

Оскільки башта – хрещата в плані, то її перекрито двома двосхилими дахами, що перетинаються під прямим кутом. На перетині цих дахів поставлено восьмигранну дерев’яну сигнатурку.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 25.