Північна (Малярна) башта

Знаходиться на північно-східному розі оборонного муру між Онуфріївською баштою та Економічною брамою з надбрамною церквою всіх святих. На цій ділянці мурів розміщувалася ще одна башта – північно-західна (не збереглася).

Назва башти походить від малярної майстерні, яка розташовувалась у її верхньому ярусі.

Башта – шестигранна, двоярусна, завершена дуже низькою присадкуватою шестигранною банею, увінчаною фігурним шпилем з флюгером. Первісне вона була квадратною в плані, але 1838 р. за проектом військового інженера П.Дзичканця перебудована.

Від інших башт відрізняється тим, що бійниці нижнього ярусу розміщені низько над землею, а верхнього – майже під дахом. Фасади позбавлені будь-якого декоративного оздоблення; поділ на яруси зовні не відображений.

Оборонні мури та башти Верхньої лаври були значним для свого часу укріпленням. Це видатна пам’ятка фортифікації кінця XVII – початку XVIII ст.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 25.