Глечик-рукомийник

Глечик-рукомийник

Серед золотарських виробів цього періоду трапляються також глечики-рукомиї. Високомистецький зразок цього виду посуду експонується в Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. Рукомий має красиву гарбузоподібну форму з трохи видовженою шийкою. Його округле дно і седес, на якому стоїть глечик, членуються прямими боровками. З одного боку тулуба глечика виходить трубка, що нагадує видовжену шийку з головкою гусака і розкритим дзьобом. З протилежного боку припаяна елегантно вигнута ручка, яка зрівноважує композицію глечика. Тулуб рукомия орнаментований карбованими черепашками та квітами. Позолота орнаментальних прикрас підкреслює округлі форми глечика-рукомия (КПЛ, № 2507). (с. 142)

Срібний глечик-рукомийник, карбований. Друга половина XVIII ст. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2507

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 160.